Möt Julie Dupouy

IMG_1307

På några av mina resor som aktiv i Svenska sommelierföreningen har jag haft förmånen att få träffa denna talangfulla och duktiga sommelière som med sin målmedvetenhet och skärpa är en bra förebild för många både på tävlingscenen och i det vardagliga arbetet. Då det det fortfarande är mycket manlig dominans i vårt yrke är det alltid trevligt att få lyfta fram talangfulla  och intelligenta kvinnor som Julie.

Julie  är född i staden Agen som ligger i Sydvästra Frankrike, lever numera i Dublin sedan 2007. Anledning till att hon har valt att bosätta sig där har att gör med den irländska gästfriheten och värmen som hon har mött. Sin sommelierutbildning tog hon i Staden Nerac. Efter avslutade studier flyttade hon till Irland för att arbeta och studera på WSET i London. Nu har hon tillskansat sig 15 års erfarenhet av sommelieriarbete runt om i Europa.

Sitt tävlande började hon med i Frankrike 2002 då hon fortfarande gick i skolan. Den första framgången hade hon 2008 i Franska Mästerskapen där hon tog sig till semifinal . Efter det blev det VM i Tokyo 2013 där jag träffade henne för första gången.  Idag är hon Irländsk mästarinna i sommellerie. I de stora internationella tävlingarna har hon deltagit i EM 2013, 2017 samt VM 2013 och 2016 i Mendoza kom hon på tredje plats.

På frågan varför hon tävlar i sommellerie svarar hon-jag älskar att utmana mig själv, när du tävlar måste du förutom ha stor internationell kunskap även kunna uppträda på tävlingsscenen. För att kunna göra detta måste du känna dig själv, veta vilka dina styrkor och svagheter. Du behöver vara beredd att arbeta på dem. Internationella tävlingar kan hjälpa dig att stärka din profil samtidigt som det kan bidra till att öka ditt professionella nätverk. Tyvärr är det än så länge fler män än kvinnor i de internationella tävlingarna .

Julie gillar inte att bli betraktad som annorlunda bara för att hon är kvinna och gillar inte frågor som ” Tror du kvinnor är bättre provare än män? ”  För hon tror inte att så är fallet . Naturligtvis är män och kvinnor olika men hon gillar inte att bli bedömd efter könstillhörighet. Är man bättre eller sämre beror det på hur mycket man har tränat i förhållande till sina medtävlare, manliga likväl som kvinnliga. Generellt så tycker hon att kvinnor har en tendens att vara lite mindre självsäkra än män och det verkar som man har mindre självförtroende i branscher som traditionellt domineras av män vilket kan upplevas svårt i tider med höga prestationskrav. Så om hon med sitt tävlande kan inspirera och övertyga andra kvinnliga sommelièrer om att det inte är något att vara rädd för och att allt är möjligt med hårt arbete, är det en seger i sig anser hon.

Jag frågade även vad tävlandet givit henne? Då svarar hon – ökat självförtroende och säkerhet. Det har bidragit till att hon hela tiden förbättrar sig själv samt att det fortfarande finns en massa jobb kvar att göra. Det har också lärt henne att förbli ödmjuk. I och med detta har möten uppstått med fantastiska människor, bland annat de som har varit hennes förebilder och inspiratörer som ung sommelier. Många av hennes drömmar har förverkligats tack vare tävlandet.

På min fråga om de tre största passionerna i livet, svarar Julie – Vin.

Hennes hobbies är Crossfit, golf och och naturligtvis matlagning och umgänge med goda vänner tillsammans med något gott att dricka.

Vill ni besöka Dublin och den restaurang som Julie arbetar på får ni gå till Chapter 0ne med en stjärna i Guide Michelin .

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s